Vad kan en löpare äta för bättre resultat?

I detta inlägg så skriver jag lite om olika råvaror som kan vara prestationshöjande eller ge förbättrade resultat vid löpning. Ska börja med att förtydliga att jag inte är medicinskt utbildad så planerar du att ändra din kost, konsultera din doktor. För egen del förespråkar jag, kanske något klyschigt men, en varierad kost med reservation för att kosthållningen ska utgå från mycket plantor. Med det skrivet, enjoy!

Vatten:

Även om vatten tekniskt inte är en föda så är kroppen beroende av vatten för överlevnad. Vätskebrist är en av de vanligaste anledningarna till uttorkning och muskelkramp. Genom att dricka vatten håller kroppen igång, återfuktar huden och kan ge ökade energinivåer.

Rödbetor:

Oavsett form så är rödbetor något som antingen bör finnas på en löpares tallrik eller i glaset. Förutom att lagra järn i kroppen så kan rödbetor även skydda mot cancer. Rödbetor är rika på folat och B-vitamin

Gojibär:

Gojibär är kanske något som västvärlden inte riktigt tagit till sig förrän på senare år men finns i många kinesiska kök. Bären har historiskt använts för att behandla synproblem, förbättra blodcirkulationen och boosta immunsystemet. Efter ett långt pass i spåret försvagas immunförsvaret och för att undvika sjukdom är det viktigt boosta immunförsvaret. I tillägg så finns mjölksyra kvar i musklerna efter träning, en förbättrad blodcirkulation hjälper att transportera bort mjölksyran.

Spenat:

Spenat har en spännande näringsprofil, laddad med vitaminer, mineraler och proteiner. En av de stora fördelarna med spenat är att spenat innehåller mycket järn. Järnunderskott kan leda till utmattning, trötthet och andnöd. Om du har möjlighet, byt ut salladen mot spenat för en enkel järnboost.

Linser:

Bäljväxter innehåller gott om näring!  Strax över 2 deciliter linser innehåller ungefär 35% av rekommenderat intag av järn, 16 gram fiber och 18 gram protein. Utöver att vara nyttigt så är linser kalorisnåla och med sin näringsprofil bra efter träning.

Bananer:

Bananer som överlag är väldigt populära är ett perfekt snack för löpare. Utöver att banan innehåller naturligt sockar som ger energi så är de även rika på potassium. Individer som har en aktiv liftsstil använder normalt upp potassium lagrena. Vanligaste typen av individer som har potassiumbrist är idrottare. För att undvika potassiumbrist, ät en banan innan träningspasset eller kasta ned i blendern. Vill du läsa mer om potassium, klicka här.

Fiskolja:

Fiskoljor i allmänhet men omega3 fettsyror finns i fiskolja. Omega3 är  har anti-inflammatoriska egenskapar och reducerar därigenom inflammation i musklerna. Eftersom kroppen inte själv kan skapa Omega3 som är essentiell behöver vi få i oss Omega3 genom mat såsom fisk, frön och nötter. Fisk är något som idag inte äts tillräckligt regelbundet vilket innebär att många är undernärda när det kommer till Omega 3. Därav brukar det generellt vara rekommenderat att köpa tillskott för att supplementera Omega 3.

Röd grapefrukt:

Röd grapefrukt har samma höga halt av vitamin C tillsammans med panotensyra och vitamin A likt vita grapegruit. Människokroppen använder panotensyra till att omvandla kolhydrater, proteiner och fetter till energikällor. Vill du läsa mer om panotensyra finns det här.

Havregryn:

Havegryn innehåller mycket fiber, rik på komplexa kolhydrater och protein samtidigt som havegryn har ett lågt glykemiskt index. Havregryn erbjuder också vitamin B, antioxidanter och mineraler och som helhet är bra energikälla för idrottare. Fördelen med havregryn är att det är enkelt att få i sig vid t.ex. frukost.

Chiafrön:

Chiafrön, likt havregryn, är en superföda som innehåller mycket fiber, antioxidanter (tre gånger så mycket som blåbär), proteinrik, järn, omega 3 och calcium. Fröna hjälper till att anpassa kroppens upptag av nutrienter och bibehålla en mjuk hud.

Broccoli:

Broccoli är en komplex kolhydrat vilket gör det till en superföda för löpare. Kolhydrater ger dig energin som du behöver för att kunna springa. För löpare är broccoli specifikt bra genom sina höga halter av potassium. Potassium är viktigt vid muskeltillväxt och återhämtning. Utöver att vara hög på potassium så innehåller broccoli viamin K och calcium. Dessa nutrienter hjälper att stärka benstommen.

Spirulina

Spirulina är en blå-grön färskvattenalge som oftast torkas till pulver eller tablettform. Aztekiska dynastier började benämna Spirulina som en superföda. Genom fotosyntesen konverterar solljus algen till rent protein, kolhydrater, feta syror och andra nutrienter. Spirulina innehåller 65-71% protein samt alla essentiella aminosyror vilket gör Spirulina till ett fullvärdigt protein. Bra vid vegansk kosthållning.

Har du frågor eller funderingar eller vill dela med dig av dina egna erfarenheter, lämna gärna en kommentar.

Må bäst,
Fredrik

Kommentera