5 tankar kring att blogga – efter 1 års bloggande

Det började med en idé om att skriva 10 veckor på rad, 10 veckor passerade och i mitt huvud bestämde jag att fortsätta skriva i 1 år. 10 veckor var inte tillräckligt.

Tanken med skrivandet har varit till viss del att få utlopp för tankar och reflektioner men även att försöka skapa något varje vecka och att framförallt hålla mig själv ansvarig (inte ge upp när det stretar emot lite). Vissa veckor har det endast kommit ett klipp eller länk, allt som oftast när det skett så har det varit för att jag under veckan varit krasslig och inte haft möjlighet skriva.

I veckans inlägg har jag reflekterat över hur det gått att blogga under året och vad jag tagit med mig.

  • Planera och sätt av några timmar varje vecka till att vara kreativ och fundera över inlägg – det är lätt gå på energi till en början som det oftast är med nya saker, sen sitter du en tidig söndagmorgon i januari när du istället vill ligga kvar under täcket. Om du har en idé till ett inlägg så skriv ned för det är lätt glömma när du väl ska sätta dig och skriva. 
  • Dokumentera v. skapa – jag har i tidigare inlägg lyft detta, att varje vecka uppfinna hjulet är något mer tidskrävande att att dokumentera händelser som skett under veckan. Med det vill jag lyfta fram att, om du planerar att skapa, planera inlägget först och börja skriva sedan. Att få ihop en bra disposition och läsa på sig om ämnet underlättar avsevärt. 
  • Olika typer av medier i inläggen – mina inlägg har varit väldigt fokuserade på text och att arbeta mer med bilder och kanske videor kan skapa ett större intresse då fler läsare blir intresserade. Som jag resonerat läser de flesta av er i mobilen och då är det att föredra att innehållet ska vara enkelt att konsumera. 
  • Längd på inlägg – att skriva längre inlägg tar allt som oftast väldigt mycket tid men allt som oftast genererar de inläggen, om Google gillar dig, över lång tid mer trafik. Dvs. det är en investering som ger avkastning över tid även om det på kort sikt kan innebära mindre trafik. 
  • Gör du! – med det menar jag att det är enkelt att om du inte gillar att skriva men är duktig på att skapa filmer, så gör filmer istället. Använd det medium du är duktig på och tycker är spännande, finns inte glädjen så finns det inte energi till att skapa den extra kvaliteten.

Sedan kan man fråga sig, finns det i dagens samhälle utrymme för bloggar? Personligen tror jag att det korta formatet kan få problem överleva över tid på grund av just att de är för korta. Däremot, längre inlägg som är välskrivna, välarbetade med intressant innehåll kommer alltid att ha en plats.

Som vanligt, om du har några frågor är du givetvis välkommen att höra av dig.

Stay healthy,
Fredrik

Lämna ett svar