Att sätta mål med en strategi och schema – tips på hur du enkelt kan hålla dig själv ansvarig

För att följa upp på ett tidigare inlägg tänkte jag skriva några rader om att sätta mål med hjälp av strategi och ett schema.

Många gånger när vi tar oss an nya saker försöker vi göra det med en perfektion, precis som i förra inlägget vidhåller jag att konsekvens över perfektion är bästa sättet att uppnå resultat. Hur kan vi då göra det på bästa sätt? genom att gå ett steg längre än att sätta upp en strategi och boka av tid för att genomföra önskat slutmål. Ett bra exempel är om du ska komma igång med träningen för att försöka bli starkare, rörligare eller sätt in valfritt träningsmål, att förskottsbetala 20-30 träningspass tillsammans med en personlig tränare. Genom att köpa timmarna har du bokat in 20-30 träningspass och tillsammans med tränaren, som kommer hjälpa dig, sätta upp en hållbar strategi. Alternativt att vaska 20-30 timmar PT kanske inte är aktuellt.

En annan “taktik” att använda sig av ett s.k. “reversebet”, dvs. om du inte gör X så kommer Y att ske. Det skulle kunna vara, “om jag inte tränar 3 pass varje vecka under kommande 10 veckor så ska ja skänka xx antal kronor till icke-önskvärt ändamål. Antingen berättar du för någon eller håller det för dig själv, det viktiga är att du genomför och är ärlig mot dig själv. Om du inte genomför det du planerat så är det bara skänka pengarna till ändamålet och komma med i de offentliga registren att du skänkt pengar dit bör vara tillräckligt.

Somliga av oss behöver göra sina mål offentliga för att kunna hållas ansvarig gentemot dem medan för andra räcker det med att bestämma sig. Oavsett vilka mål du sätter upp så kommer din framgång avgöras av dels hur svårt mål du satt i kombination med hur mycket du verkligen vill uppnå vad du bestämt dig för samt ärligheten mot dig själv. Det kan därför vara bra att fråga sig om det du eftersträvar att göra är för dig själv eller för någon annan. Personligen tror jag  att mål ska vara en kombination av att eftersträva något du vill långsiktigt och sikta på att drömma stort.

Vad är ditt bästa tips för att sätta mål och uppnå dessa? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.

Allt gott,
Fredrik

Lämna ett svar