Att skriva en text som fångar läsaren

Denna vecka har jag haft förmånen att lyssna på en person som pratatade lite om hur han tillsammans med en medförfattare skrivit ihop sin bok. När de funderade över hur boken skulle skrivas, vad ville läsaren ha. Boken är att se som facklitteratur.

Tesen som författaren har är att de krävs tre bitar för att göra ett lyckat kapitel, dessa är story, research och punchline. Nedan tänkte jag kort lista dessa lite utförligare för att jag själv reflekterade över detta samt att jag tänkte att det kan vara något som är värt dela med sig av för att ni ska kunna fånga era läsare framöver. Detta är något jag mer ska försöka börja leva efter också när jag skriver mina inlägg.

  • Storytelling – kortfatta så behövs en story som läsaren kan relatera till, det kan handla om besöket på mataffären, minnen från uppväxten eller liknande. Avsikten med storyn är att ge läsaren något som de förhoppningsvis kan relatera till.
  • Research – Om du skriver en text, backa upp texten med fakta som stödjer din tes. Finns det forskning i området du skriver om, försök hitta bra forskning för att stödja det du skriver om, bjud in läsaren så att de också kan läsa mer inom ämnet om de är intresserade. Bra referenser ger bra läsupplevelse.
  • Sist men inte minst, avsluta texten med en punchline för att sammanfatta det du skrivit om. Skapa punkter som återknyter till din historia och den fakta du har. Repetition är kunskapens moder och att skriva ihop en liten sammanfattning är aldrig fel.

Vad försöker du göra för att fånga dina läsare?

Hoppas ni haft och fortsatt har en bra helg!

Må bäst,
Fredrik

Lämna ett svar