Det här med att nätverka – mina tips om att bygga nätverk

Hur kommer det att du känner så många personer Fredrik?” eller ”Hur har du lärt känna X?” är två väldigt vanliga frågor jag får. Eftersom frågan dyker upp med jämna mellanrum så tänkte jag att det är lika bra skriva ett inlägg som kanske skapar lite klarhet hur jag tänker. Om inte annat så kan jag alltid hänvisa personer till inlägget 🙂

Avsikten med detta inlägg är att lyfta fram vikten av att forma, utveckla och underhålla relationer. Framförallt att vara tillgänglig och värdefull för personer du vill lära känna, en dag kan du behöva fråga om hjälp eller en tjänst. Då skadar det inte att ha ett brett nätverk.

Det bästa hade varit om du byggt ditt nätverk igår. Den näst bästa tiden är att börja idag.

I min värld så innebär ”nätverka” inte att samla på visitkort för att en dag ringa antingen och sälja en tjänst eller fråga om en tjänst. Nätverka för mig är att bygga relationer. Kom ihåg att den bästa tiden att fråga någon om hjälp är när du känner en person och har byggt upp en relation/förtroende. Att bygga förtroende kan ta allt från några minuter till år. Som Warren Buffet säger, vilket kan vara värt lägga på minnet, det kan ta 20 år att bygga ett förtroende vilket kan raseras på några minuter. Warren om någon tänker långsiktigt.

Har du begränsat med tid, hitta gemensamma aktiviteter, t.ex. en tennismatch eller bokklubb, gör roliga saker tillsammans som ni båda uppskattar. Poängen är att sakerna i sig behöver inte vara kopplat till arbetet utan kan vara av helt annan karaktär.

Ränta på ränta effekten, av Einstein även kallat världens åttonde underverk, innebär i detta fall att eftersom du inte förväntar dig något på kort sikt så har du tiden framför dig att lära känna personen. Med det skrivet,

var givmild med din tid och ditt befintliga nätverk. Detta innebär inte att alla får ta del av dina relationer utan, att om du ser en möjlighet att ”matcha” två personer, fråga om de är intresserade av att träffas.

Efter att du träffat en ny person, gör något annorlunda som många andra inte gör – följ upp med ett mail, tacka för den tid ni hade tillsammans och sammanfatta kort er diskussion. Av enkelhetsskäl kan du alltid be om visitkort (enda legitima skälet att fråga) för att få möjligheten att följa upp med någon. Med ett välskrivet mail är det en stor sannolikhet att personen inte kommer glömma dig i första taget. BONUS: Lägg till en länk och referera till något roligt eller viktigt ni pratade om.

Avslutningsvis, vad bör du ta med från detta inlägg?

  • Var givmild med din tid,
  • Bygg relationer – samla inte visitkort för transaktioner, &
  • Tänk långsiktigt – Rom byggdes inte över en dag

Om du har några frågor eller funderingar får du gärna lämna en kommentar alternativt skicka ett meddelande.

Stay Healthy,
Fredrik

Lämna ett svar