GÄSTBLOGG – @daysbyju

Denna vecka har min kompis Julia som första gästbloggare svarat på lite frågor om välmående och lifehacks, se hennes svar nedan.

Vem är Julia? 

Julia är en marknadsförande ingenjör som Fredrik hittade i Potsdam, NY 2009 när vi båda var på utbyte från Luleå Tekniska Universitet.

Efter att i högstadiet i Eskilstuna varit säker på att det var journalist jag skulle bli, hamnade jag ändå tillslut på naturvetenskapliga programmet. För att fortsätta halka på bananskalet landade jag sedan uppe i snön i Luleå på en ingenjörsutbildning i Industriell Ekonomi. Där jag några år senare valde industriell marknadsföring som master inriktning och via turer förbi Potsdam, Finspång och Harworth tillslut hamnade som marknadschef inom Axel Johnson koncernen.

Jag är som mest nöjd när saker och ting är i förändring, jag inser det inte alltid just då, men blir snabbt uttråkad när det blir för mycket vardag. Apropå vardag så ägnar jag den åt att träna – allt från thaiboxning och yoga till löpning och surfning. Försöker ”göra någon nytta” framför datorn där jag skriver på min egen blogg – daysbyju.com eller lär mig något nytt – just nu är det webbutveckling som står på agendan.

Jag tycker också om att spendera tid i köket där jag vill använda bra råvaror för att laga hälsosam mat. Men det måste väl erkännas att en och annan köpe-pizza, godisbit och glass smiter ner mellan varven – balsam för själen som det brukar heta.

Vad är din stora passion/gör dig riktigt glad att pyssla med?  

Den här frågan är intressant! Faktiskt så intressant att jag har spenderat de senaste snart 29 åren med att fundera på den. Nåväl åtminstone 15 år…

I lågstadiet får man alltid frågan av sina vänner, släktingar och lärare ”Vilket är ditt favoritämne?”. Redan där började jag känna att jag skruvade mig i stolen. Jag har nog aldrig tyckt att något ämne varit outhärdligt tråkigt, samtidigt som jag aldrig riktigt haft det där ämnet som gör mig upp över öronen förälskad.

Den enda riktigt stora passionen jag har skulle jag vilja säga är viljan att hitta en passion. Kanske skulle kunna omvandlas till en passion för nyfikenhet. Jag vill lära mig nya saker och förstå hur saker och ting hänger ihop. ”Det bara är så” är ett typiskt dåligt svar att ge till mig. Varför är det så?

Passion är ett så haussat begrepp att jag aldrig blir bekväm med att använda det. Jag gillar att laga mat, tycker det är kul och kan en hel del. Men jag flamberar, sauterar och pocherar mig liksom inte runt i köket. Är jag inte passionerad då? Var går gränsen?

Jag har lagt tid på att skriva sedan flera år tillbaka för att jag tycker det är roligt – är det en passion då?

Något som gör mig riktigt glad är annars att få vara vid vattnet. Bada, surfa eller bara lyssna på skvalpandet!

Vad är definitionen av välmående för dig? 

Välmående för mig är när jag mår bra i mig själv. När jag kan stå för den kosthållning jag har, mängden träning jag genomför och tiden som jag lägger på jobb, vänner och mig själv.

Jag tror på att bra mat kan hålla oss friska. Att mycket grönsaker och lite socker är en bra väg till bättre välmående. Som så många andra tror jag inte heller på förbud. Att inte tillreda några ingredienser över 70 grader, aldrig ta en glass eller dricka ett glas vin fungerar inte i mitt liv. Men vi bör göra allting med måtta. Tacka nej till den torra bullen på torsdagsfikat för att unna oss rosé i solnedgången en lördagkväll.

Välmående för mig är också att ge kroppen rörelse – både intensiv och lugn. När jag var liten var det bästa jag visste att sitta i soffan med en bok – och jag älskar det fortfarande – men kroppen kräver rörelse. Precis som den trenger potet – eller hur?   

Precis som när det kommer till passion har jag aldrig spenderat alla mitt livs vakna timmar på ett gym, golfbana eller på klubben. Men thaiboxningen som jag hittade för några år sedan är helt klart den idrott som ligger närmast en idrottslig passion. Den totala fokusen som behövs är också total avkoppling. Mike Tysons kända citat ”Everybody has a plan until they get punched in the mouth” säger något om den mentala träning som behövs. För en kontrollmänniska som mig är det den ultimata utmaningen. Det gör dessutom ont om man inte är vaken. När rädslan ligger och smyger runt hörnet – det är då man är som mest alert.

I välmående tror jag också balansen är viktig. Att vi får tid för att vara själva, kramas med familjen och umgås med kompisar. Samtidigt som vi utmanas och trivs på våra jobb – där vi ändå spenderar stora delar av vårt liv. Men jag tror inte nödvändigtvis på att varje dag måste vara procentuellt perfekt uppdelad. Vissa perioder kan man hinna med 125%, andra perioder är det 90% jobb och ytterligare en period är det 60% fokus på en själv. Så länge vi strävar efter balans långsiktigt tror jag inte varje dag är så petig.

Att göra mycket saker är inte heller samma sak som att vara stressad. Stressad mycket ett state of mind, där vi intalar oss att vi utsätts för negativ stress som gör att vi mår dåligt. Om det vi gör är roligt tror jag riskerna för att påverkas negativ blir betydligt läger. Till en viss nivå såklart! Vad är välmående för dig?

Hur gör du för att efterleva ovan svar i vardagen? 

Det går i perioder. Vissa perioder, som nu, försöker jag planera min vecka på söndagen. Jag förbereder blogginlägg, skriver matlista och planerar vad jag ska äta fram tills nästa helg. Behövs det gör jag matlådor – men oftast löser det sig under veckans gång.

Jag kollar också en sväng på kalendern och vädret och försöker planera in veckans träningspass så de passar in så bra som möjligt. Däremot är jag inte stenhård på att ha de just den dagen. Visar det sig vara superfint väder på måndagen när jag skulle vara inne och köra ett säckpass, kommer jag troligen flytta om och köra ett simpass istället. Just nu försöker jag variera min träning för att inte tröttna – simning, löpning, cykling, boxning, yoga, cykling och styrka. Och kanske ett och annat lunchpass på gymmet.

Jag har alltid sett mitt jobb som mer än ett sätt att tjäna pengar. Jag vill ha ett jobb där jag känner att jag gör nytta och kan förändra något. Därför lägger jag gärna tid på att göra mitt jobb bra och är inte så petig med när just den tiden infaller. Men redan under ex-jobbet insåg jag att åtta timmar faktiskt är rätt många timmar på en dag. För mig är det viktigare vad som händer under de där åtta timmarna än hur länge jag är kvar på jobbet. Att jobba över för sakens skulle tyder enligt mig bara på att man A) är ineffektiv, eller B) har för mycket saker att göra. Att långsiktigt sträva efter att arbeta många långa timmar tror jag inte är bra för välmående. Jag tror inte heller att det gynnar arbetsgivaren för hur fräsch i skallen är man egentligen efter 8 timmar framför en skärm? Med det sagt menar jag inte att man ska hänga på låset 15.59… Balans, eller hur!

Vad är ditt bästa lifehack? 

Jag spinner vidare på tråden välmående här och åter igen en parallell till när jag var mindre. Jag älskade mjölk, drack det till alla måltider och tyckte något saknades när man bara fick dricka vatten. Var ju liksom inte ens gott till maten.

Att dricka sin energi är ett enkelt sätt att få i sig kalorier, men de flesta av oss har ofta motsatt behov. Alltså är att inte dricka sina kalorier många gånger en bra väg till en att hålla sig i form. Dessutom börjar det kännas konstigt att fortsätta dricka mjölk när alla andra dricker vatten och skolans mjölk-maskiner inte längre är så lättillgängliga när vi käkar lunch.

Så mitt bästa lifehack är en kolsyremaskin*. Så enkelt. Så brilliant. Det gör vanligt äkta, svenskt kranvatten lite lyxigare. Du har alltid en ”dryck” att servera gästerna och dessutom är det ett mindre steg till ”att dricka vatten” för dig som fortfarande tycker att vatten är tråkigt till maten. 

Dessutom är det så mycket bättre för miljön med en kolsyremaskin än att släpa hem 1,5 litersflaskor, eller burkar från affären. Inga transporter av massa onödig liter vatten när vi har alldeles utomordentligt fint vatten i våra kranar. Dessutom med mindre bakterier än vad det är i PET-flaskorna sägs det!

*Ett tips från coachen är att lägga de där extra hundralapparna på en kolsyremaskin som du slipper skruva dit flaskan på. Alltså en som du bara trycker dit flaskan på. Vi velade länge men valde den utan skruv-funktion, det är det bästa beslutet vi tagit tror jag (men typ…). Snåla inte på den funktionen, det är värt det. Jag lovar!

Till sist, det finns oändligt med frågor att ställa, vilken fråga önskar du att jag ställt och vad är ditt svar på den frågan?

Konkret och rakt på – vilket är ditt favoritklädesplagg?

Svaret på den frågan skulle vara jeans. Kan vara det bästa plagg som någonsin gjorts. Korta på sommaren, svarta på kontoret och slitna på helgen. Funkar med hoodie, tisha, kavaj, linne, sneakers, klackar och barfota. Everything goes liksom.

Ett par svarta jeans kan man klä upp och ned för att passa på sommarens konsert eller på jobbets ledningsmöte. I rätt storlek är de dessutom riktigt bekväma!

Kanske skulle frågan vara mer djup som ”vilket klädesplagg beskriver dig” och jag hade sagt jeans ändå! Tuffa, stryktåliga och passar till det mesta med rätt accessoarer!

Var hittar du Julia? 

http://daysbyju.com

Instagram&Facebook: @daysbyju

Lämna ett svar