Lite om att ge och ta.

Just nu läser jag boken ”Give and Take” av Adam Grant som handlar om tillvägagångssätt för att arbeta, samarbeta och öka produktiviteten. De flesta är av tron att hårt arbete, tur och talang leder till framgång. Vad många däremot inte reflekterar över är, genom att hjälpa och lyfta andra på resan så blir det oftare enklare. Att bygga den högsta byggnaden istället för att riva ned andras.

Har ungefär hunnit läsa 100 sidor in i boken och det som slår mig mest är att det kostar ingenting att hjälpa andra nå framgång mer än kanske lite tid eller om egot kommer emellan och ifrågasätter. I boken skildras bl.a. Adam Rifkin som under 2011 blev utsedd till en av de i världen med mest kraftfullt nätverk på LinkedIN. Hur byggde han detta nätverk? genom att skapa andra värde utan krav på motprestation.

Vad jag tar med mig från Adam är för det första, om det tar mindre än 5-minuter att hjälpa någon med en introduktion eller liknande så hjälp alltid till. Avsikten är inte att handla tjänster och gentjänster utan att alltid ge värde. Med det skrivet så innebär det att hur mycket du än ger så förvänta dig inte att få något tillbaka.

För det andra så försöker Adam lyssna på alla nya människor han träffar, lyssnar intensivt oavsett om det är en monolog på 15 minuter och låter alla tala till punkt och avslutar med hur kan jag hjälpa dig?

Och för det tredje, Adam frågar sällan om direkt hjälp när han själv har problem utan frågar sitt nätverk om det finns specialister som tillsammans med honom kan lösa problemet. Genom att Adam har hjälpt så många genom åren finns det alltid någon som känner någon som kan bidra och samtidigt växa nätverket ytterligare.

Det jag tycker vi alla borde fråga oss, är vi påväg mot ett samhälle där transaktionen är i fokus snarare än relationen. Vilket pris betalar de långsiktigt som endast fokuserar på transaktionen snarare än relationen. Min övertygelse är att relation alltid vinner över transaktion.

Hur kan du hjälpa någon idag och hur kan jag hjälpa dig?

Stay healthy,
Fredrik

Lämna ett svar