Måltidstiming

Veckans inlägg kommer handla lite om planering av kaloriintag och inläggets syfte är att illustrera olika strategier för att hålla ett stabilt kaloriintag. Som många vet är det är lätt att slaviskt följa olika scheman under veckor, sen kommer helgen när det inte finns några begränsningar då hjärnan är helt slut och saknar energi för att upprätthålla någon form av viljestyrka. Med en strategi kring ditt kaloriintag så undviker du förhoppningsvis att rensa skafferiet. Med portionsstorlek menar jag inte mängd mat utan antal kalorier per måltid. Värt att nämna är också att det spelar ingen roll om du äter ditt dagliga kaloriintag i en sittning eller tio, inlägget har till syfte att lyfta fram olika strategier.

Nedan har jag med en bild enkelt försökt illustrera olika strategier kring kaloriintag under dagen. 

1. Morgon 2. Kväll 3. Stabilt under hela dagen.

Första triangeln illustrerar dig som gillar att äta på morgonen, gillar du att äta en stor frukost men inte är lika stor i maten på eftermiddagen/kvällen så är denna strategi att föredra. Är det även så att du fastar så är det fortfarande fullt möjligt. Vid fasta skulle de “värsta” timmarna i slutet vara sovandes. Förhoppningsvis går du inte i sömnen till kylskåpet och hämtar dig en bit mat. 

Den andra triangeln ska illustera dig som som föredrar att äta mindre under första halvan av dagen och avsluta med en stor måltid på kvällen. Passar väldigt bra för dig som fastar fram till lunch. Fördelen med denna strategi är att du förhoppningsvis inte rensar kyl, frys och skafferi på kvällskvisten när du ätit en stabil middag. Denna strategi är min personliga favorit då jag finner det  lättare att dricka sig mätt under dagen på vatten och kaffe.

Den tredje, rektangeln är för dig som har någorlunda kontroll över ditt matintag och framförallt inte har sockersug på kvällen/kan kontrollera suget så fungerar modellen att äta ungefär samma portionsstorlekar hela dagen eller mixa efter vad som passar bäst för dagen men fortfarande ligger inom ramen för ditt dagliga kaloriintag. 

I slutändan, oavsett vad du tar med dig från ovan så är ”consistency over perfection” för de flesta att eftersträva. Att försöka göra allt perfekt kommer med största sannolikhet leda till att du blir uttröttad, om du istället gör saker någorlunda perfekt men fokuserar på att vara konsekvent så brukar det allt som oftast leda till bättre resultat eftersom det är konsekvent.

Att fundera över är om du föredrar att äta mycket på morgonen och normalt trappar av under dagen, äter lite under förmiddagen och sedan äter större delen på kvällen eller ungefär samma portionsstorlekar över hela dagen. Tycker du alla måltider är superviktiga, fundera om du kan göra dem hälsosammare (satsa på alternativ 3) alternativt besluta om det är viktigare äta på för- eller eftermiddagen. 

Avslutningsvis, för att ovan strategier ska fungera så krävs det att du någorlunda vet din energiförbrukning per dag och kan anpassa förbrukningen efter dina mål. Gör vad som fungerar bäst för dig.

Om du har några frågor är du givetvis välkommen att höra av dig.

Må bäst,
Fredrik

Lämna ett svar