Mina takeaways från boken Angel: How to Invest in Technology Startups -Timeless Advice from an Angel Investor Who Turned $100,000 into $100,000,000

Jag har under senaste veckorna läst boken Angel (Angel: How to Invest in Technology Startups -Timeless Advice from an Angel Investor Who Turned $100,000 into $100,000,000) av @jason. Nedan är ett försök skriva ihop någon form av recap/mina take aways från boken. Det bör poängteras att Jason Calacanis är en av historiens främsta Ängelinvesterare genom tiderna med tidiga investeringar i Uber, Tesla, Evernote, Tumblr m.fl.

 

Angel- How to Invest in Technology Startups -Timeless Advice from an Angel Investor Who Turned $100,000 into $100,000,000

Många ”how to”-böcker som skrivs förklarar hur andra personer tidigare nått framgång inom sitt område. Jason har för avsikt med Angel att försöka förklara hur du själv når framgång vid Ängelinvesteringar genom att blicka framåt. Med blicka framåt avses hur ny teknik har förändrat och fortsatt förändrar vårt samhälle, att bygga företag går att göra med tillgång till en dator när du tidigare behövde betydligt mer resurser. Många av bokens råd är baserade på Jasons tidigare erfarenheter och historier. Råden är väldigt praktiska och boken är, i vissa delar, en handbok med tydliga instruktioner, vilket för en praktiskt lagd är väldigt uppskattat. Värt att tänka på är att varje kapitel i boken kan vara ett inlägg/bok i sig självt.

Det kanske redan är underförstått, men Ängelinvestering är extremt riskfyllt och det krävs att du vågar satsa. Att ta från pengar som du inte har är inte att rekommendera utan Ängelinvesteringar ska endast utgöra en mindre % av dina tillgångar, 5-10 %.

Avkastning/resultat på din investering kan du enligt Jason vänta dig efter ca. 7 år vid Ängelinvesteringar. Så det är ännu viktigare att fundera över beloppen du investerar om du kan komma att behöva dessa inom en snar framtid. Vad Jason och övriga framgångsrika Ängelinvesterare lyckats framgångsrikt med är att ta någorlunda kalkylerade risker i en väldigt snabb ”bransch”. Om du efter ca. 7 år konstaterar att du gått +/- noll på dina investeringar så tänk på alla erfarenheter och personer du träffat under resans gång. “Kunskap är inte en börda” och med ditt nya nätverk så har du förhoppningsvis satt dig själv i en bättre sits att lyckas framöver.

Vikten av pro-rata: När du väl gör en investering är vikten av att få en pro-rata investering oerhört stor. Pro-rata innebär att om bolaget avser att ta in mer kapital så får du förtur att köpa andelar för att behålla en lika stor andel som när du först investerade. Om du investerar tidigt i en ”Unicorn”, har möjligheten att fortsatt investera i alla rundor och behåller din ägarandel intakt så kommer ditt liv minst sagt förändras, därav vikten med pro-rata.

Hårt arbete & nätverk: För att nå framgång med en investering så är det ingen hemlighet att det krävs hårt arbete och tålamod. Tålamod att analysera företag/branscher och att träffa alla grundare. Genom att träffa nya människor och följa upp regelbundet med de du träffat tidigare bygger du sakta ditt eget nätverk där du får ett förtroende. Mellan raderna går det snabbt att förstå, om ditt mål endast är att bli rik på kort sikt så kan det bli kämpigt. Saknas nyfikenheten och lusten att lära sig mer än hur du gör snabba pengar så kommer det över tid vara svårt bli accepterad av andra Änglar om du ses som personen som söker ”Mega deals” och tidiga exits. Genom det beteende sätter du snarare din trovärdighet/lojalitet på spel och det skadar nog mer än gynnar dig. Detta bör beaktas framförallt när genomsnittsinvesteringen är 7 år.

Om du saknar kapital: för att investera, sök dig till bolag som är i behov av rådgivare kring frågor du är duktiga på. I utbyte mot en andel i bolaget så ger du dem access till din kunskap och nätverk. Att sikta mot stjärnorna är något du kommer behöva göra, framförallt om du saknar kapital, att sätta extremt höga mål tidigt! Om folk tycker du är galen, låt det stå för dem, arbeta varje dag mot ditt mål. Observera att det gäller att skynda långsamt så du inte bränner alla broar på vägen.

Som ny i branschen kommer du att ha det svårt till en början, de två bästa sakerna jag tar med mig är, för det första, att hitta ett Ängelsyndikat och för det andra, kapitel 13 (Month two: Thirty days of angel and founder meetings) som är i princip en punktlista på hur du bygger relationer effektivt. Allt från hur du växer ditt nätverk, lär dig skriva mail, introducerar personer, håller koll på andra investerare, hur du bör hantera möten samt hur du följer upp och hur du lär dig säga nej. Så slå av mobilen på nästa möte, ta med ett fint anteckningsblock samt penna ställ korta frågor och lyssna.

Avslutningsvis, poängen med hela boken, enligt mig, är att varje individ måste hitta sin egen väg vid Ängelinvesteringar i en framtid där teknik har ett fokus, att göra som andra gjort kommer med största sannolikhet inte ge dig din önskade utkomst, att ta hjälp av denna ”handbok” är endast en början och din framgång samt hur du investerar kan bara du avgöra.

Vill du läsa mer om @jason,
Hemsida
Podcast – This week in Startups (TWiST) // Youtube 
Ängelsyndikat

Om du har några frågor eller funderingar får du höra av dig, har du läst boken diskuterar jag den mer än gärna med dig.

Vill du följa den dagliga utveckling kring min träning och vad jag tar för mig, rekommenderar jag att du följer mitt Instagramkonto (kolla till höger alt. botten av sidan (om du sitter på mobilen)).

Stay healthy,
Fredrik

Lämna ett svar